Van acne kan je niet ziek worden. Puistjes of mee-eters kunnen je wel onzeker maken, of je nou 12 jaar of 35 jaar bent. Sommige vormen van acne kunnen ook veel last veroorzaken doordat de ontstekingen veel pijn doen of de acne veroorzaakt littekens. Littekens kunnen ook ontstaan door een verkeerde behandeling.

Littekens acne kunnen vaak goed behandeld worden met behulp van microneedling door onze huidtherapeut.

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne. Onder de huid zijn vele ontstekingen met elkaar verbonden. De ontstekingen doen vaak pijn. Deze vorm van acne laat vaak littekens achter.

Acne keloïdalis is een vorm van acne dit altijd littekens achterlaat. Deze vorm van acne komt vaker voor op een donkere huid. Deze vorm van acne veroorzaakt direct een litteken. Dit litteken wordt groter dan het ontstekinkje. Keloïd is een extreme vorm van littekens. Na een beschadiging maakt de huid een groter litteken dan het wondje is geweest. Dit komt vooral voor op donkere huidtypes. In Afrika zijn stammen die deze vorm van genezing van de huid gebruiken om versieringen te maken op de huid. Bij acne keloidalis veroorzaakt de acne deze vergrootte littekens.

We hebben net gezegd dat je van acne niet ziek kunt worden. Er is één uitzondering die erg zeldzaam is, acne fulminans. Dit is een vorm van acne conglobata die plotseling is gaan ontsteken. Je wordt dan heel erg ziek en krijgt koorts Je moet snel naar een arts omdat dit een ernstige vorm van acne is en veel beschadigingen aan de huid kan veroorzaken.