Huidkanker komt steeds meer voor.

Ook in de media is er steeds meer aandacht voor. Toch blijft het moeilijk om huidkanker te herkennen. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans dat een vlekje of plekje huidkanker is. Maar óók, hoe ouder we worden hoe meer  onschuldige vlekjes en plekjes we krijgen.  Verstandig om gaan met de zon, aangepast aan uw huidtype, vergroot de kans op huidkanker niet. Zon geeft ook vele gezondheidsvoordelen. Het KWF heeft diverse tips voor verstandig zonnen op hun site staan. Deze kunt u hier inzien. Wij gebruiken de dermatoscoop om tot enkele lagen in de huid te kunnen kijken. Zo krijgen we een beter beeld wat het vlekje of plekje kan zijn.

Vraagt  u zich af of het vlekje of plekje dat u heeft misschien huidkanker is? Of wilt u gewoon weten wat dat vlekje of plekje is? Neem gerust dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

Hoe groot de kans op huidkanker is, is een combinatie van huidtype en zongedrag. Hoe lichter het huidtype is, hoe verstandiger u met de zon om moet gaan  om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden. Hoe lichter uw huidtype, hoe groter de kans op huidkanker. Huidtypes worden meestal ingedeeld volgens Fitzpatrick.

Huidkanker kan in 3 groepen en een voorstadium verdeeld worden:
BCC (basaalcelcarcinoom),  PCC of SCC (plaveiselcel of squameuscel carcinoom),  melanoom en actinische keratose.  (lees verder

De zon speelt altijd een rol, bij uitzondering een hele kleine rol, bij het ontstaan van huidkanker.

Hoe zie je het verschil tussen een goedaardig plekje en huidkanker.
Het is niet altijd gemakkelijk het verschil tussen onschuldige vlekjes, of eczeem en mogelijke huidkanker te zien. Gelukkig blijken de meeste plekjes en vlekjes snel al onschuldig. Veel voorkomende vlekjes zijn ouderdomswratten, kersangiomen en steelwratjes. Deze zullen nooit kwaadaardig worden. Herkent u zelf het verschil niet, dan staan wij u graag bij, bij het herkennen van deze vlekjes en plekjes.
De huidtherapeut bij Atossa Huid- en Oedeemtherapie heeft in december 2014 de cursus dermatoscopie afgerond. Een dermatoscoop is een aangepaste loep waarbij in de eerste cellagen van de huid gekeken kan worden.
Wanneer wij twijfelen of het vlekje of plekje goedaardig is of niet maken wij een foto door de dermatoscoop. (Als voorbeeld kunt u deze link openen.) Deze foto of foto’s sturen wij aan u, patiënt of cliënt door. U kunt dan zelf beslissen of u met deze foto naar de huisarts gaat of niet. U kunt zelf ook de foto doorsturen, de huisarts zou dan aan de hand van de foto kunnen beslissen of verwijzing naar een dermatoloog nodig is of niet. Wij, bij Atossa Huid- en Oedeemtherapie zullen wel aangeven of wij denken dat het verstandig is om snel naar de huisarts of dermatoloog te gaan.

Als huidtherapeuten zijn wij niet bevoegd vlekjes en plekjes met vermoeden op huidkanker te behandelen. Wij, bij Atossa Huid en Oedeemtherapie  kunnen u wel helpen met uw keuze of een bezoek aan de huisarts of dermatoloog verstandig is.

Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

Wat is dat vlekje? Een goede analyseWat is dat vlekje? Een goede analyse
zonnebaden check je vlekjeDe zon mag maar met beleid en aangepast aan je huidtype