Spataders hoeven niet altijd klachten te geven.

Ze zijn misschien niet zo mooi, maar zonder klachten is er dan geen medische reden om ze te behandelen.
Spataders kunnen klachten geven zonder dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Bij pijn en onrustige benen zult waarschijnlijk zelf van deze klachten af willen. Bij oedeem is behandelen zeker nodig om te voorkomen dat uiteindelijk de huid stuk zal gaan. Wanneer er vocht in de benen blijft zitten is de huid gemakkelijk in te drukken maar er blijft geen putje achter. Dit oedeem wordt ook flebologisch of veneus oedeem genoemd.

Symptomen
Wat zijn spataders?
Oorzaken
Behandeling

Behandeling is het dragen van steunkousen. Ze kunnen ook chirurgisch weggehaald of behandeld worden. Het aanwezige oedeem zal dan weg blijven. Als de oorzaak van de spataders niet wordt weggehaald, zullen ze toch weer terug komen. Vaak is aanleg een belangrijke factor. Dit is ook de reden dat na chirurgische ingreep spataders weer terug komen, bij de een sneller dan bij de ander. Wij raden dan ook aan om ook na chirurgische ingreep steunkousen te gaan dragen. Het grote voordeel hiervan is, dat u tijdens bijzondere gelegenheden de steunkousen ook een keer uit kunt laten zonder direct weer klachten te krijgen. Wanneer weer oedeem is ontstaan, zult u de kousen iedere dag moeten dragen, om te voorkomen dat de huid stuk gaat.

Onbehandelde spataders, met oedeem, kunnen chronische wonden (ulcus cruris venosum of open been) tot gevolg hebben en uiteindelijk zelfs lymfoedeem. Meestal is het toenemen van vocht een langzaam proces. Het valt niet zo op dat langzaamaan de enkels iedere ochtend net iets dikker zijn dan enkele dagen ervoor.

Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

Tilburg, Sint Michielsgestel, Weinig oedeem is toch oedeemVermoeide benen zijn ook een aanwijzing voor spataders. Hier zijn ook duidelijk gesprongen adertjes (blow outs) te zien.
Tilburg, Sint-Michielsgestel, Jeuk en dikke benen, een gevolg van onbehandelde spatadersGevolg van spataders: oedeem en huidbeschadiging, jeuk en ankle flare .
Tilburg, Sint-Michielsgestel, Den Bosch, Lipoedeem wordt zichtbaar na behandeling van het oedeem door spatadersOedeem: duidelijk is dat de enkel niet meer goed zichtbaar is.