Couperose kan heel ontsierend zijn maar gelukkig is het vrijwel altijd een onschuldige aandoening.

Couperose zijn verwijde haarvaatjes, ook wel teleangiectasiën of kortweg tele’s genoemd, te zien als rode streepjes op de huid. De haarvaatjes zijn chronisch verwijd, waardoor het bloed niet meer goed doorstroomt. De vaatjes worden hierdoor dikker en zijn daardoor goed te zien door de huid heen. Oppervlakkige vaatjes zijn rood. Liggen de verwijde haarvaatjes dieper, dan zijn te zien als blauwe streepjes. Dit komt vaker op de benen voor. Ze heten dan bezemrijs, penseelvaten of berkenrijs. Wanneer deze vaatjes op de benen dieper zitten en dikker zijn, dan kan het zijn dat behandeling door een dermatoloog of fleboloog moet gebeuren.

Couperose is geen rosacea. Bij rosacea is wel altijd couperose aanwezig. Soms zijn de vaatjes zo fijn en oppervlakkig dat dit te zien is als een egale roodheid. Rosacea is een aandoening aan de huid met meer klachten dan alleen roodheid.  Jonge kinderen kunnen soms 1 verdikt haarvaatje hebben dat dan te zien is als een dikke rode punt. Dit kan eenvoudig behandeld worden. Het gaat echter bijna altijd vanzelf over al kan dit enkele jaren duren.

Oorzaken van couperose

  • Aanleg
  • Weersinvloeden, veel buiten zijn
  • Alcohol
  • Roken
  • Koffie

Behandeling door de huidtherapeut is door middel van coagulatie of met behulp van laserbehandelingen. De huid kan verstevigd worden door middel van microneedling. Het voordeel van microneedling, is dat de huid in zijn geheel beter wordt en daardoor minder gevoelig voor nieuwe gesprongen vaatjes. Retinol of vitamine A is ook huid verbeterend. Het zijn ondersteunende behandelingen. Het maakt verbetert de kansen dat de couperose minder snel terug komt.  Camouflage is vrijwel altijd mogelijk. Wij maken gebruik van oxygenetix. Verzorgend, juist ook op een gevoelige huid goed te verdragen en een mooie natuurlijke kleur.

Ook kleine vaatjes op de benen of andere delen op het lichaam kunnen op diezelfde manier zoals hierboven is beschreven behandeld worden. Op de website van de NVH, de Nederlandse Vereniging van huidtherapeuten  is bovendien ook goede informatie over couperose te vinden.

Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

couperose behandeling, tilburg , den bosch, den dungen

Couperose of verwijde
bloedvaatjes, voor de
behandeling.

Couperose direct na behandeling

Couperose direct
na de behandeling.