Atossa’s grote persoonlijkheid staat voor de missie van deze praktijk die wij aan onze patiënten/clienten willen overdragen.

borstkanker, oedeemtherapie den bosch

Atossa, Perzische krijgsvrouw met borstkanker

Atossa is niet alleen vanwege haar persoonlijkheid als voorbeeld gekozen. De oudste beschreven borstkanker heeft haar getroffen.

Atossa’s ziekte

Atossa wordt op haar zesendertigste jaar overvallen door een onbekende ziekte. Halverwege haar bewind ontdekt zij een bloedende knobbel in haar borst. Tegenwoordig weet men dat dit een buitengewoon venijnige vorm borstkanker is geweest die ‘inflammatoir mammacarcinoom’ (borsttumor die ontsteekt) wordt genoemd. Kwaadaardige cellen dringen de huidlymfevaten binnen zodat de borst rood en gezwollen raakt.

“Atossa koos niet voor de gebruikelijke manier om een hele stoet aan artsen, van Babylonie tot Griekenland, te ontvangen voor raad en behandeling.” (uit: S. Mukherjee, 2011, De keizer aller ziektes, een biografie van kanker, Amsterdam, De bezige bij)

Democedes

Had zij zich door de arts Oroetes laten behandelen dan zou deze waarschijnlijk zeer ingrijpende en vooral Spartaanse middelen en therapieën hebben gebruikt. In die tijd waren deze therapieën gebruikelijk en richtte meestal meer schade aan dan dat zij een genezende werking hadden.

Democedes, een slaaf die vrijgemaakt werd door Oroetes en door hem in dienst werd genomen stapte van deze werkwijze af. Hij besloot voor een, voor die tijd, tegenstrijdige en milde aanpak van deze onbegrepen ziekte. Atossa liet haar borst door Democedes afsnijden. Na deze daad komt zij nog als een opvallende heerseres voor in de geschiedschrijving. Haar keuze voor haar behandeling heeft, voor zover de geschiedenis dit kan bewijzen, haar leven gered.(uit; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1034507/pdf/medhist00177-0067.pdf)