Littekens kunnen ontsierend zijn maar ze kunnen ook de beweging beperking.
Huid- en Oedeemtherapie Atossa biedt diverse soorten behandelingen zodat de meeste geschikte methode toegepast kan worden om het litteken of littekens die u heeft, optimaal te behandelen. Een nieuw litteken behandelen wij anders dan een uitgerijpt litteken. Een uitgerijpt litteken verandert niet meer en is meestal 2 jaar of ouder. Het is ook afhankelijk van de plaats waar het litteken zit en of uw beweging beperkt wordt. Ook bij pijn zullen wij de behandeling aanpassen aan uw situatie.
Wat voor u van toepassing is, kan pas na een uitgebreide intake bepaald worden. Voor zover mogelijk telt uw wens hierin ook mee. Littekenbehandeling, in het gelaat, na brandwonden en wanneer het litteken uw beperkt in uw beweging, valt deze behandeling onder de aanvullende verzekering of onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar bepaalt of u in aanmerking komt voor deze vergoeding.
De behandeling van littekens, de verschillende technieken:
Microneedling
Een nieuwe techniek is microneedling. Ook bekend onder de namen PCI (percutane collageen inductie), CIT (collageen inductie therapie) of MTS (microneedling therapy system). Microneedling werkt het beste wanneer littekens niet jonger zijn dan 1 jaar.
Ook striae, zwangerschapsstrepen, kunnen met microneedling gehandeld worden. Striae behoren tot littekens maar hebben een andere oorzaak. Om de paar jaar zal daarom deze behandeling herhaald moeten worden om het effect te behouden.
Littekenmassage
Littekenmassage is de meest bekende therapie. De massage techniek wordt aangepast aan de leeftijd, van het litteken. Het littekenweefsel wordt hierdoor soepeler, gaat er beter uitzien en het gaat minder trekken. Littekenmassage werkt het beste op jonge littekens. Als het mogelijk is kan de therapie al gestart worden voordat de wond gesloten is of als de wond net gesloten is. Indien nodig kan littekenmassage ondersteund worden met apparaten zoals bijvoorbeeld ‘deep oscillation’ of endermologie. Beide zijn een vorm van massage maar dan toepast door middel van een apparaat. Bij deep ossilation ontstaat er een lichte trilling in het weefsel. Endermologie lijkt meer op manuele massage maar dan veel krachtiger en daardoor ook dieper.
Peeling
Peelings en fruitzuurbehandelingen zijn technieken om oppervlakkige littekens te behandelen. Wanneer er meerdere, kleinere littekens aanwezig zijn, vaak ook hypotrofische littekens (littekens die dieper liggen, op kuiltjes lijken) kunnen deze technieken de aangewezen behandeling zijn. Vaak verbetert het algemene beeld van de huid, de kleur wordt egaler en frisser.
Ook op hypertrofische littekens, littekens die boven de huid uit komen, hebben deze technieken een positief effect door het afvlakken van de littekens. Door de bovenste laag van het litteken af te halen (door middel van peelings of fruitzuurbehandeling) wordt het litteken minder dik. Het kan zijn dat hierdoor ook de kleur verbetert. Deze behandelingen kunnen het beste in het najaar of winter gedaan worden. Vooral peelings kunnen bij teveel zonlicht pigmentvlekken veroorzaken. In een aantal behandelingen wordt een dun laagje van de huid gehaald waardoor het litteken iets dunner wordt en soepeler wordt.
Voor peelings of microdermabrasie mag een litteken niet te jong zijn.
Camouflage
Met camouflage kan de kleur van het litteken aangepast worden aan de kleur van de omliggende huid. De dikte van het litteken kan niet weggehaald worden.
Chirurgie
Een enkele keer is het mogelijk om een litteken opnieuw te opereren. Dit wordt door een plastisch chirurg gedaan.
Keloïd
Keloïd is geen behandeling maar een pathologische vorm van littekens. Dit wil zeggen dat de huid bij een kleine verwonding een groot, dik litteken vormt. Keloïd kan niet goed behandeld worden. Chirurgie maakt het alleen maar erger. De behandeling van keloïd veroorzaakt vaak meer keloïd. Een plastisch chirurg kan er voor kiezen om cortisonen in het litteken te spuiten waardoor het keloïd minder dik en minder hard wordt. Voor informatie over deze aandoening van littekenvorming kunt u met ons contact opnemen.
Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.