• Oorzaken acne, hoe ontstaat acne

Acne in de puberteit ontstaat onder invloed van mannelijke hormonen. Bij meisjes ontstaat acne meestal eerder dan bij jongens, bij jongens blijft de acne meestal langer bestaan. Helaas is dit niet voor iedereen zo en zijn er ook vrouwen die op latere leeftijd nog met acne kampen, net als mannen.

  1. De talgklieren worden extra gevoelig voor mannelijke hormonen.
  2. Er wordt meer en dikkere talg gemaakt.
  3. De huid wordt iets dikker waardoor de uitgang sneller verstopt raakt.
  4. De propionbacterie, altijd aanwezig in een gezonde de talgklier, groeit extra goed in deze afgesloten talgklier.
  5. Bij sommige vormen van acne raakt de talgklier ook nog besmet met andere bacteriën, vaak de staphylococcus aureus. Deze besmetting kan ook een gevolg zijn van een verkeerde behandeling.

Iedereen heeft bacteriën op zijn of haar huid zitten. Deze bacteriën zijn bijna allemaal nodig om je huid en je lijf gezond te houden.

  • Een van deze bacteriën is de propionbacterie. Deze groeit goed zonder zuurstof. Wanneer de talgklier verstopt raakt kan deze bacterie juist heel goed groeien. De talgklier is dan ontstoken. Meestal zijn dit de kleinere wit-gele bolletjes.
  • De druk van de volle talgklier kan zo groot worden dat deze ontsteking ook in de huid, rondom de talgklier komt, of je duwt ze uit en in plaats van naar buiten, duw je de ontsteking de huid in. De huid rondom de talgklier raakt dan ontstoken.
  • De staphylococcus aureus, een bacterie die 80% van de mensen op de huid draagt en die ontstekingen kan veroorzaken, kan de acne verergeren.

Conclusie
Een ontsteking houdt zichzelf in stand.
Daarom is het belangrijk om acne te behandelen.