Contra-indicatie: contra-indicatie zijn omstandigheden waardoor een bepaalde behandeling niet of tijdelijk niet (relatieve contra-indicatie) mag worden uitgevoerd.

Heel veel huidbehandeling hebben zwangerschap als contra-indicatie.

Contra-indicatie’s bij peelings, microneedling en laserbehandelingen van de huid komen gedeeltelijk overeen. Onder de lijst met contra-indicaties staan de verschillen van contra-indicaties tussen deze 3 behandelingen.

(Relatieve) contra indicaties.

Erg gevoelige en dunne huid
Het gebruik van anti-biotica, binnen 1 maand voor de behandeling
Het gebruik van roaccutane, binnen 6 maanden voor de behandeling
Actieve infecties zoals een koortslip of andere infecties in het gebied dat behandeld gaat worden
Koorts
Het niet kunnen vermijden van zonlicht of het niet willen vermijden van zonlicht de eerste 6 weken na de behandeling
Ooit behandeld met radiotherapie in het behandelde gebied
Zware rokers
Gebruik van sommige medicijnen (bijvoorbeeld immunosupressiva)
Hypertrofische littekens of keloid
Recente operaties in het te behandelen gebied.
Ernstige lever of nier aandoeningen.
Langdurige psychische niet-welbevinden (een baaldag tussendoor hoeft een behandeling niet in de weg te staan).
Onrealistische verwachtingen (bijvoorbeeld; u bent 65 en u wilt een huid als een 18 jarige)

Wilt u een litteken volledig weg hebben of wilt u als bijvoorbeeld 40-jarige uw huid weer zo strak en stralend hebben als toen u 18 jaar was, dan kunnen wij niet aan uw verwachtingen voldoen.

Voor mensen met een hele slechte gezondheid kunnen we met de juiste producten ook nog veel aan huidverbetering of acne verminderingen doen. Dit is dan wel een langer proces en misschien kunnen we net niet het beste resultaat behalen. Verbetering is vaak wel mogelijk.

Verschillend in contra-indicatie bij verschillende behandeltechnieken.

Microneedling

Voor microneedling gelden minder contra-indicatie. Microneedling mag op een zongebruinde huid. De huid zal hierdoor alleen maar sneller zijn bruine kleur verliezen. Ook mag de huid na microneedling sneller weer aan de zon blootgesteld worden. Behandeling in midzomer met veel zon is overigens wel af te raden. Microneedling zou in principe toegepast mogen worden bij lever- of nieraandoeningen al zullen we hiervoor toch eerst contact op willen nemen met de behandelend specialist.

Peeling

Chemische peelings mogen absoluut niet toegepast worden bij lever- of nieraandoeningen.

Een zongebruinde huid mag bij sommige peelings wel, maar na de behandeling wordt blootstelling aan de zon de eerste 6 weken na behandeling sterk afgeraden. Afhankelijk van de peeling en sterkte van de zon kan soms eerder dan 6 weken de huid weer aan de zon blootgesteld worden wanneer een SPF van 30 of meer gebruikt kan worden.

Laser

Laserbehandelingen van de huid mogen niet op een zongebruinde huid toegepast worden. Na de behandeling mag de huid ook weer 6 weken niet aan de zon worden blootgesteld, liefst ook niet met SPF 30 of meer.