Niet helemaal. Ook jongeren kunnen ouderdomswratten krijgen. De ouderdomswrat op de rechter foto heeft deze persoon al zo lang, dat zeker bij het ontstaan van deze ‘wrat’ niet van ouderdom gesproken kon worden.  En nee, het zijn geen wratten. Ze lijken wat op wratten door de onregelmatige, wratachtige verschijning, ook op de rechter foto goed te zien.

Hoewel ze ontsierend kunnen zijn, zijn ze volkomen onschuldig.

Een betere naam is ‘seborroïsche keratosen’. Seborroïsch verwijst naar het vetachtig uiterlijk. De term ‘keratosen’  wordt gebruikt omdat ze ontstaan vanuit de opperhuid, waar veel keratine in zit.

In een onderzoek, opgenomen in het vakblad Paradermica, staat nogmaals dat  meestal goede resultaten geeft. Als ze een plek hebben uitgekozen waar ze zitten, hebben ze wel de neiging om na behandeling terug te komen.

Bij onze behandeling geven we de klant of patient, de volgende keus: grote kans op een witvlekje, een soort littekentje met weinig tot geen kans dat de ouderdomswrat terug komt, of precies tot op de grens, niet zichtbaar dat er iets weggehaald maar met een zeker risico dat de ouderdomswrat weer terug zal komen.

Ze komen vooral voor in het gezicht en dan vooral op de slapen. In de hals en decolleté komen ze ook vaker voor dan op andere plaatsen van het lichaam. Toch zijn er ook mensen waar ze ook veelvuldig op de romp voorkomen.

 

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

Ouderdomswratten variëren van kleur van lichtbruin of beige tot donkerbruin, soms tot gitzwart. Soms lijkt het op een melanoom. Een dermatoloog kan het verschil direct zien. Een huidtherapeut vaak ook, zeker wanneer  met een dermatoscoop gekeken wordt.  Gemiddeld is de grootte tussen de 0,5 cm en 1,5 cm. Gemiddeld! Op de foto rechts is een uitzondering te zien van wel 4 cm. Meestal zijn ze 1 to 2 millimeter dik, ze kunnen ook vrijwel glad zijn en bij uitzondering wel een halve centimeter zoals in dit voorbeeld. De foto links is een veel voorkomende, maar wel de lichte gekleurde, vorm.

 

Hoe vaak komen ze voor?

Ongeveer 20% van vooral ouderen hebben minstens enkele of meerdere ouderdomswratten.

De volgende gegevens komen uit het vakblad Paradermica.  Sommige jongeren, tussen de 15 en 25 jaar , hebben heel veel ouderdomswratten maar anderen hebben er geen enkele. Gemiddeld hebben ze 6 ouderdomswratten per persoon. Vanaf 50 jaar hebben de mensen zo’n 70 ouderdomswratten per persoon. Vanaf 50 jaar was er niemand in de onderzoeksgroep die geen enkele ouderdomswrat had.