Pigmentvlekken die in de loop van de jaren ontstaan zijn vaak een gevolg van zonlicht.
Wanneer wordt een vlekje of plekje pigmentvlek genoemd? Op deze site staan aandoening genoemd die een andere kleur hebben dan uw huidskleur maar niet allemaal een pigmentvlek zijn. De meeste van dit soort aandoeningen zijn volkomen onschuldig. Huidkanker is er in vele soorten, minder ernstige en ernstige vormen. Deze kunnen herkend worden door medewerkers van Atossa Huid- en Oedeemtherapie. Veel pigmentvlekken zijn een gevolg van huidbeschadiging door de zon; zonbeschadiging. Behandelen is mogelijk, goede zonbescherming is noodzakelijk om de behandeling te laten slagen en de pigmentvlekken niet terug te laten komen.
Pigmentvlekken kunnen behandeld worden door middel van microneedling, laser of peelings waarvan verschillende soorten mogelijk zijn zoals fruitzuur of een speciaal ontwikkelde whitener van Oxygenetix die zeer geschikt is voor de gekleurde tot donkere huid of cryotherapie. Wanneer geen van deze behandelingen geschikt zijn of door u gewenst is camouflage een therapie die toegepast kan worden.
Welke techniek voor u de beste is, hangt af van de oorzaak van de pigmentvlek, of de pigmentvlek licht, wit, of donkerder is dan uw huid. Een donkere huid, huidtype Fitzpatrick III t/m VI, moet extra voorzichtig behandeld worden om pigmentvlekken niet te stimuleren of juist lichte vlekken te krijgen.
Verder op deze pagina vindt u meer informatie over de soorten pigmentvlekken, het ontstaan ervan en mogelijke behandelingen.
Lichte vlekken
Lichte vlekken kunnen vele oorzaken hebben.
Teveel zon kan een oorzaak zij. Vitiligo is een voorbeeld van een andere oorzaak. Samen met de huidtherapeut van Atossa Huid- en Oedeemtherapie wordt naar de oorzaak en gepaste behandeling gezocht.
Afhankelijk van de oorzaak is de meest toegepaste behandeling voor lichte vlekken camouflage. Microneedling geeft in zijn geheel een gezondere huid die regelmatiger van kleur is. Lichte vlekken, zeker wanneer blootstelling aan de zon de oorzaak hiervan is, kunnen iets verbeteren bij deze techniek. Soms is het mogelijk de oorzaak aan te pakken, bijvoorbeeld bij een schimmelinfectie.
Donkere vlekken
Ook donkere vlekken kunnen vele oorzaken hebben.
Moedervlekken zijn meestal ook donkere. In zeldzame gevallen kan een moedervlek ontaarden in een melanoom. Mocht het noodzakelijk zijn een moedervlek te verwijderen, moet dit daarom altijd door een dermatoloog gebeuren. De huidtherapeut kan wel een indicatie geven of het verstandig is de moedervlek door een arts te laten onderzoeken.
Oorzaken van donkere vlekken anders dan moederklekken kunnen zijn:
- na een verwonding (post inflammatoire hyperpigmentatie, PIH)
- als gevolg van teveel zon
- ouderdom
- onder invloed van hormonen zoals een zwangerschapsmasker
- eiwitophoping ofwel levervlekken (genoemd naar de kleur die op lever zou lijken)
- aangeboren
Niet aangeboren pigmentvlekken ofwel verworven pigmentvlekken
Niet aangeboren pigmentvlekken kunnen meestal wel behandeld worden. Mogelijke behandelingen zijn peelings bijvoorbeeld fruitzuurbehandelingen of speciaal hiervoor ontwikkelde whitener van Oxygenetix, eventueel in combinatie met microneedling, alleen microneedling of camouflage. Lasertechniek behoort ook tot mogelijke behandelingsmethoden.
De behandeling zal aangepast worden aan uw huidskleur (Fitzpatrick I t/m VI). Juist de donkere huid heeft het meeste last van donkere pigmentvlekken. Bij een fitzpatrick type I en II, soms III, een blanke huid (Ierstype en kaukasichh type, deze laatste komt het meest voor in Europa) komen pigmentvlekken onder invloed van de zon pas op latere leeftijd. Een donkere huid, fitzpatrick type VI, kan al op veel jongere leeftijd heel gevoelig zijn voor donkere pigmentvlekken.
Na een grondige anamnese kan ook hier de huidtherapeut u van advies dienen en een inschatting maken of deze pigmentvlekken behandeld kunnen worden. De behandeling bij een donkere huid gaat vaak voorzichtiger, dat wil zeggen langzamer, dan bij een lichte huid.
Aangeboren donkere vlekken.
Deze vlekken zijn vaak moeilijker te behandelen. Samen met de huidtherapeut worden naar mogelijke behandelingen gezocht. Dit zou kunnen zijn dat u geadviseerd wordt naar een specialist te gaan. Samen met de huidtherapeut van Atossa Huid- en Oedeemtherapie wordt gezocht naar een specialist die bij u past. Ook is het mogelijk dat camouflage een oplossing is. Bij Atossa Huid- en Oedeemtherapie wordt gewerkt met camouflage die bijzonder geschikt is voor het gelaat en met camouflage die op grotere delen van het lichaam toegepast kan worden. Deze camouflage is waterbestendig en geeft niet af op de kleding.
Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.